donderdag 29 februari 2024

Thema-avond: Maria, icoon van genade

Datum: 
 donderdag 29 februari 2024
Tijdstip: 
 20.00 uur
Locatie: 
 de Rank

Thema-avond: Maria, icoon van genade

In protestantse kring speelt Maria vaak een bijrol in het verhaal van haar zoon. Aandacht voor haar komt je toch al gauw te staan op de verdenking van roomse praktijken. En nu is er dan een heel boek over Maria, nog wel geschreven door iemand van degelijk christelijk-gereformeerde huize. Met name in orthodox-protestantse hoek was de ontvangst van het boek koeltjes. Vanuit de rooms-katholieke hoek was de reactie er eentje van blije verrassing: eindelijk aandacht voor de moeder Gods bij de protestantse broeders en zusters.
Maria is een voorbeeld van geloof en vertrouwen. Wie naar haar kijkt, wordt bemoedigd. Dit boek gaat terug naar de Bijbel om Maria opnieuw in beeld te krijgen als Joods meisje, moeder van de Verlosser en moeder van de gelovigen. De traditie van de vroege kerk, de Reformatie en moderne literatuur helpen om Maria als icoon van genade te zien. Transparant tot op Gods genade werpt zij licht op seksualiteit, kunst, de eenheid van de kerk en op de toekomst van Europa als christelijk continent na de coronapandemie. De protestantse theoloog Arnold Huijgen schreef een boek waarin hij Maria op het spoor komt langs de lijnen van de Bijbel, de traditie en de actualiteit. Maria heeft wat te betekenen in discussies over Europa en nationalisme, over gender en geloof. Deze lezing draait om het blijvende mysterie van Maria, dat katholieken en protestanten kan verbinden.

Op donderdag 29 februari 2024 zal professor Arnold Huijgen een lezing geven naar aanleiding van dit boek. Deze lezing vindt plaats in de Rank. Aanvang 20.00 uur.

De avond wordt georganiseerd door de gezamenlijke taakgroepen op het gebied van vorming en toerusten in De Lier, Naaldwijk, ’s-Gravenzande en Monster.


 

terug