Taakgroep bezinning & inspiratie

De taakgroep bezinning en inspiratie stelt zich ten doel thema-avonden te organiseren m.b.t. de inhoud van het christelijk geloof.

Thema-avond: ‘Wie zeggen de mensen dat Ik ben’ (13 november 2024)
Onder deze titel schreef dichter en schrijver Willem Jan Otten in 2023 een prachtig boek over, wat hij noemt, ‘herverrijzenissen’ van Jezus. Hij doelt ermee op de manier waarop Jezus in onze cultuur verschijnt in het leven en werk van moderne schrijvers, dichters, filmmakers en andere kunstenaars. Want ‘God is dood, maar van zijn zoon komen wij niet af’, zo schrijft hij zelf. Niet dat Otten zelf meent dat God dood is. Integendeel, zo laat dit boek zien. In 33 korte hoofdstukken toont hij hoe Christus nog telkens opduikt in en onder mensen. De schrijver onthult en doordenkt de uiteenlopende antwoorden van kunstenaars op deze vraag, die Jezus zijn leerlingen ooit stelde. In evenzovele beelden zoekt kunstenaar Paul van Dongen naar zijn antwoord op die vraag. Van Dongens iconische beelden vormen samen met de dichterlijk-denkende essays van Otten een dubbelkunstwerk dat poogt hart, hoofd en ziel te raken. Onze inleider is ds. Piet van Die, welbekend in De Lier. Hij schrijft: “Ik kom graag naar De Lier om iets te vertellen over Willem Jan Otten en zijn werk. En om te schetsen waar het in dit boek over gaat. Maar ook om met deelnemers aan deze bijeenkomst te spreken over wat hén heeft geraakt. Daarom zou het fijn zijn als het boek ook gelezen is door aanwezigen. Een must is het niet. Maar avonden als deze worden pas echt kleurrijk als ook u aan het woord komt.” De avond is georganiseerd door de taakgroep Bezinning & Inspiratie
Deze lezing vindt plaats op woensdag 13 november a.s. van 20.00 tot 22.00 uur in ’t Centrum. U bent van harte welkom.

Terugblik thema-avond Genoeg om te leven
Enige tijd geleden werd in samenwerking met de werkgroep Groene Kerk een gespreksavond georganiseerd onder deze titel, met als spreker Johan Harms. Bijna 40 mensen woonden de avond bij.
De spreker maakte ons duidelijk dat onze huidige manier van omgaan met de aarde niet langer houdbaar is: wij putten de aarde uit. Wij consumeren ten koste van mensen elders: denk aan onderbetaalde arbeidsmigranten in ons land, maar het blijkt dat in het mondiale Zuiden 10 miljoen mensen slaafse arbeid verrichten voor Nederlandse consumptie. Wij hebben de opdracht van God gekregen de aarde te doen bloeien, te laten leven. Dat lijkt ons niet goed te lukken. Maar dat was al zo in het oude Israël, waar steeds weer door God profeten gezonden werden om het volk op het rechte spoor te brengen. Ondanks de wetten van God, invoering van de sabbat, het sabbatsjaar en het jubeljaar was er toch het streven naar macht en was er toch ongerechtigheid, waren de mensen niet gelijk in welvaart.
Dat is in onze wereld ook zo. En dan is de opdracht uit de bijbel hoe wij met onze medemens en de aarde moeten omgaan, geen eenvoudige taak. Lukt het ons om ons los te maken ven de consumptiedwang, van onze verknochtheid aan comfort, van het overvloedige aanbod van aantrekkelijke aanbiedingen, aan het steeds maar meer en meer willen? Worden wij daar gelukkiger van, of raken wij daar overspannen van? Het lijkt er toch op dat wij van God een andere opdracht hebben meegekregen.
Gelukkig zijn er ook (groepen van) mensen die beseffen dat wij ook anders kunnen leven. Johan spreekt vanuit de beweging Leven van genoeg. Zij schrijven: “De bijbel is hierbij onze basis. We willen leven binnen de draagkracht van één aardbol. Dit voorkomt de uitputting van mens en aarde. Het mooie is dat dit onszelf nieuwe levensvreugden geeft! Leven van genoeg brengt ons weer in verbinding met onszelf, de mensen om ons heen en de schepping.”
Deze beweging propageert: minder kopen, meer hergebruik, meer aandacht en liefde, meer verbinding met de schepping (recht doen aan dier en milieu), meer maatschappelijke betrokkenheid (vrijwilligerswerk), meer beweging, meer geestelijke rust, meer creativiteit, minder werken, dus meer vrije tijd (als je je dat kunt permitteren, natuurlijk).
Op te merken valt dat sommige van deze aspecten al door de aanwezigen toegepast worden. Maar zo radicaal als deze beweging propageert is toch wel een stapje verder. Hoe kun je zelf nog beter, minder op jezelf gericht gaan leven? Een worsteling die je met elkaar bespreekbaar kunt maken. Ook binnen de kerkgemeenschap, Wat kan de kerkgemeenschap hierbij betekenen voor de omgeving? Dat zijn vragen die als huiswerk meegenomen konden worden.
Namens de taakgroep Bezinning & Inspiratie en werkgroep Groene Kerk, Joop Mets


Als u suggesties heeft voor geschikte en aansprekende onderwerpen voor de komende jaren vernemen wij dit graag.
 
De leden van de taakgroep bezinning en inspiratie zijn:
Henk Bogaards ht.bogaards@hetnet.nl
Anke van Rijkom ankevanrijkom@hetnet.nl  tel. 0174-514703
Joop Mets jmets@kabelfoon.nl
Elly vd Berg siemenellyvandenberg@caiway.nl   
terug