de Groene kerk

Groene wandeling!!
Woensdag 19 juni organiseert de Groene Kerk weer een Groene wandeling!
We hopen op een mooie (bijna)zomeravond, waarin we lopen langs 2 adressen waar we welkom zijn om mooie tuinen te kunnen bekijken. Onderweg komen natuurlijk fijne gesprekken op gang. We zorgen voor een drankje en een hapje.
We verzamelen 19 juni om 19.00 uur aan de Zijtwende, onder het bord van Voedselbos de VliereLier. Dit is ter hoogte van Zijtwende 45- 50. De route zal tussen de 3 en de 5 km lang zijn.
Opgeven is niet verplicht, wel fijn, zo weten we ongeveer hoe groot de groep enthousiastelingen is. Dit kan via: groenekerk@pkndelier.nl
Tot 19 juni!
Werkgroep de Groene Kerk


Op zaterdagmorgen 23 maart is De Lier een stukje schoner geworden.
Vanuit de Groene Kerk De Lier is PG De Lier met een enthousiaste groep op pad.

De hoeveelheid afval viel mee, wat wel opviel was het grote aantal sigarettenpeuken op straat.
De Lier is weer een stukje schoner.Het is even geleden dat u iets heeft gehoord van ons.
Maar we zitten vol mooie plannen en willen u graag inspireren!
Vrijdag 2 februari is het Warmetruiendag. Jaarlijks doen ruim 250.000 mensen mee. 
             ‘Verwarm jezelf, niet de wereld’
Bewust omgaan met de verwarming en de thermostaat is belangrijk! Om deze bewustwording vorm te geven, zet deze dag de verwarming lager en kleed je warm aan! Minder CO2 uitstoot door de verwarming een graadje lager te zetten. En dit hoeft natuurlijk niet bij alleen deze dag te blijven!
Op zaterdag 23 maart 20:30 uur tot 21:30 uur is het Earth Hour. Dit is een internationaal evenement dat huishoudens, bedrijven en bezienswaardigheden oproept om verlichting 1 uur uit te schakelen en 60 minuten in actie te komen voor onze planeet.
Met dit simpele gebaar laat je zien dat we niet zonder de natuur kunnen.
Ook op 23 maart is het de Landelijke Opschoondag. Hieraan willen wij als Groene Kerk De Lier, weer graag meedoen. Aanmelden mag, ( groenekerk@pkndelier.nl ) hoeft niet. We verzamelen om 10:00 uur in ’t Jeugdthuis en beginnen met koffie. Om 12:00 uur staat er weer een wel verdiende kop soep klaar. Fijn om dit met elkaar te doen!Groene Kerk/diaconie
Als u op moederdag in de kerk was dan heeft u een kiemplantje van een watermeloen mee naar huis kunnen nemen.
Hoe gaat het met uw plantje? Staat het nog binnen?
De meloenplant voelt zich deze tijd van het jaar het beste buiten in een warm zonnetje. Is uw plantje al gezet? Dat betekent, ziet u al een vruchtje groeien. We ontvingen een prachtige foto van al één van de vijf flinke vruchten, we zijn benieuwd hoe het afloopt. 


Actie van een heel andere aard, hoewel het alles met voedsel te maken heeft. Een van de taken van de diaconie is armoede bestrijding. Dat lijkt heel eenvoudig maar dat is het beslist niet. Mensen die het niet breed hebben lopen daar niet mee te koop en stel dat de diaconie weet dat er in een gezin tekorten zijn, neem je dan het initiatief om hier naar te vragen? Zo werkt het niet. Wat wel werkt is de voedselbank Westland. De diaconie heeft geld beschikbaar gesteld voor eerlijke en gezonde producten. De Groene Kerk heeft dit mogen uitvoeren aan de hand van een verlanglijstje van de voedselbank. Voor alle 567 personen die de voedselbank wekelijks voedt is een Granola (ontbijtgranen) bezorgd. De ambachtelijk gebakken Granola zijn zonder toevoegingen van suiker en dergelijke bereid door een stel jonge ondernemers uit de Maasdijk. Bij de Lierse supermarkt is voor alle 170 gezinnen een Fairtrade biologische rijst gekocht.  Het is voor ons als Groene kerk/Diaconie belangrijk dat ook voor mensen met een klein budget goed en gezond voedsel beschikbaar is. We wisten het eigenlijk wel maar tijdens kiezen van de producten werd pijnlijk duidelijk dat goed en eerlijk voedsel alleen toegankelijk is als je een goed gevulde portemonnee meebrengt. Met deze actie hebben we een klein verschil kunnen maken. De voedselbank wist ons te vertellen dat er in augustus bij de Lierse Albert Hein een voedselactie komt waar vrijwilligers voor gezocht worden. Wij houden u op de hoogte.


We willen graag iets van ons laten horen! 
Het is goed als jullie op de hoogte zijn van waar we mee bezig zijn en we hopen dat we veel mensen kunnen inspireren!
We kunnen vertellen dat we groen licht hebben gekregen om aan de slag te gaan als Groene Kerk. Hier onder een plaatje van alle Groene Kerken in Nederland, De Lier hoort er nu ook bij!
 
Dat we nu een Groene Kerk zijn betekent niet dat de kerk jong en onervaren is maar juist heel wijs en vooruitstrevend.
We moeten met zijn allen zorgen voor de aarde. 
Lees het artikel dat op de website van de groene kerk staat over De Lier ⇒ 

29 maart thema avond ‘ God in de supermarkt’
De workshop ‘God in de Supermarkt’ verkent de keuzes die we maken, helpt argumenten te begrijpen en verbindt deze met een helder ethisch kader. De bijeenkomst is actief, informatief en gaat een serieuze, maar niet te zware dialoog aan God in de supermarkt

De avond wordt georganiseerd door Bezinning & Inspiratie en de Groene Kerk
Inleider Alfred Slomp
In ’t Centrum van 20.00 uur tot 22.00 uur

Groen Leven
52wekenduurzaam.nl
Deze site is echt een aanrader! Er worden op een laagdrempelige manier tips gegeven om je leven duurzamer en leuker te maken!
Wij, van de Groene Kerk, hebben ons al aangemeld!
Neem eens een kijkje op deze website. Je kunt ‘52 Weken Duurzaam’ volgen via Facebook of Insta.
Maar ook kan je door je aan te melden, elke week via de mail een nieuwe inspirerende uitdaging ontvangen.
De tip van deze week is, ‘Loop je warm’. Maar uitgebreid lees je alles hierover op de site. Wij lopen hier wel warm voor!
Wat ik leuk vind is een tip, die ook met warm lopen heeft te maken:
Joggen en afval opruimen? Ploggen! Doe een handschoen aan, neem een vuilniszak mee en gaan! Door steeds te bukken train je allerlei spiergroepen. En zo maak je meteen je buurt schoon.
Maar natuurlijk snappen we ook dat dit om te beginnen voor sommigen misschien een iets te geestdriftig plan is.
Er zijn al heel veel mensen lid van ‘52 Weken Duurzaam’! Het is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen! En wellicht aan te melden.


de Groene Kerk   
terug