donderdag 23 februari 2023

de taakgroep Bezinning & Inspiratie

Datum: 
 donderdag 23 februari 2023
Tijdstip: 
 20.00 uur
Locatie: 
 de Rank

De volgende thema-avonden in het seizoen 2022-2023 zijn vastgelegd:
    - donderdag 6 oktober 2022 in de Rank met ds. Suurmond over "Gelovig ongeloof "      
    - woensdag 16 november 2022 in 't Centrum met Door Hezemans over Bonhoeffer
    - donderdag 23 februari 2023 in de Rank met ds. van Nieuwpoort over Job
De avonden beginnen steeds om 20.00 uur

Thema-avond “Leven! Zonder oplossing”
Ïn tijden van Instagram en prestatiedruk wordt vaak de suggestie gewekt dat ons leven maakbaar is. Alle problemen kunnen worden opgelost als je het maar zelf wilt. Ook de religie heeft vaak de pretentie elk lijden te kunnen verklaren en op te lossen. In Leven! zonder oplossing laat Ad van Nieuwpoort zien dat dit een misleidend waanidee is. Elke poging tot een antwoord op het menselijk lijden is eigenlijk een miskenning ervan. Dit illustreert Van Nieuwpoort aan de hand van de aangrijpende parabel van Job. De mens die alles verliest maar toch overeind blijft. En dat komt omdat het lijden bij Job niet wordt weggepoetst, maar juist in de volle breedte aan de orde komt en taal krijgt. Door het lijden te benoemen wordt het gaandeweg op zijn plaats gezet.
In Leven! zonder oplossing legt Ad van Nieuwpoort in korte hoofdstukken Jobs verhaal naast de verhalen van mensen die hij in zijn werk tegenkomt in tijden van ziekte, scheiding, rouw, burn-out en gemis, waardoor deze parabel dichterbij komt dan ooit. Het gaat niet om de antwoorden, maar om de goede vragen.
Een lezing over dit onderwerp wordt gehouden door dr. Ad van Nieuwpoort, predikant van de Haagse Duinzichtkerk en auteur van diverse boeken*, op donderdag 23 februari 2023 van 20.00 tot 22.00 uur in de Rank in De Lier. Deze thema-avond is georganiseerd door de taakgroep Bezinning en Inspiratie van onze Protestantse Gemeente. U wordt van harte uitgenodigd.

* In 2017 verscheen over hem de docu-film Hier ben ik van Sarah Vos en Sander Snoep. Over zijn werk als predikant schreef hij het veelgelezen boek Uit de tijd. Wat bezielt een liberale dorpsdominee?
 

terug