Vorming & Toerusting

In onze PKN-kerken in De Lier bestaat een gezamenlijke

Taakgroep Vorming & Toerusting.

De taakgroep stelt zich ten doel activiteiten te ontwikkelen in de vorm van cursussen en thema-avonden m.b.t. de inhoud van het christelijk geloof.

Hieronder het programma voor het seizoen 2019 - 2020:


Onbehagen en perspectief
De laatste jaren zien we veel onrust en onbehagen in de Nederlandse samenleving. Samenbindende krachten vallen weg. Een gevoel van erbij horen wordt gemist. Tweedelingen ontstaan: stad en platteland, hoog en laag opgeleid, autochtoon en allochtoon, progressieve kosmopoliet en de conservatieve nationalist.
Hoe kan de traditie van het christelijk geloof verbindend werken en perspectief bieden in deze tijd van secularisatie en onbehagen?
Wouter Beekers, directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie, wil hierover met ons in gesprek gaan.
Inleider: dr. Wouter Beekers
Datum:donderdag 10 oktober 2019 van 20.00 uur tot 22.00 uur
Plaats:De Rank
 
Bijbel en geweld
Religie en geweld is een bekende combinatie. We denken al gauw aan de Islam, maar ook in de geschiedenis van het christendom heeft het geloof niet altijd vrede bevorderd. Dat brengt ons naar de bron, de Bijbel. Hoe ligt het daar? Soms schrikken van het geweld in bepaalde Bijbelteksten. Over hele volken die worden uitgeroeid. De schrijver Dimitri Verhulst noemt het Oude Testament een Bloedboek. De rechtsfilosoof Paul Cliteur zegt dat de monotheïstische religies (jodendom, christendom, islam) in hun kern gewelddadig zijn.
Dr. Sam Janse gaat in zijn boek Is het de schuld van de ENE ? in een gesprek met Paul Cliteur over monotheïsme en geweld op deze vragen in. Hij ontkent het geweld in de Bijbel niet, maar verzet zich ook tegen al te gemakkelijke verwijten aan dit boek.
Inleider:dr. Sam Janse
Datum:woensdag 20 november 2019 van 20.00 tot 22.00 uur
Plaats:’t Centrum
 
Kennismaken met nieuwe dominee
Het is een goede gewoonte om een nieuwe predikant in De Lier meteen in zijn/haar eerste jaar uit te nodigen over een volgens hem/haar interessant onderwerp een lezing met discussie te houden.
Op het moment van inleveren kopij is het nog niet bekend welk onderwerp predikant van Berkel heeft uitgezocht.  Maar dat het boeiend zal worden, staat wel vast.
 
Inleider: ds. Lennart van Berkel
            Datum:  donderdag 6 februari 2020 van 20.00 tot 22.00 uur
            Plaats:   de Rank
 
God in de supermarkt
Het is vast herkenbaar. Je staat in de supermarkt en je vraagt je af: wat eten we vanavond? De biologische boontjes uit Egypte of de ‘gewone’ boontjes uit Nederland. Een hamburger of een sojaburger? Of toch vis? Wat betekent dat gekke keurmerk precies? Je hebt niet gemakkelijk als consument in de supermarkt. Bij elk schap moeten keuzes gemaakt worden en het is geen gemakkelijke afweging tussen lekker, goedkoop, gezond, milieuvriendelijk, diervriendelijk en eerlijk voor de producent. Het palet aan keurmerken kan helpen, maar zorgt ook voor verwarring.
De workshop ‘God in de supermarkt’ verkent de keuzes die we maken, helpt argumenten te begrijpen en verbindt deze met een helder ethisch kader. De bijeenkomst is actief, informatief en gaat een serieuze, maar niet te zware dialoog aan.
Inleiders: Alfred Slomp en Arjan Schoonhoven
Datum: woensdag 18 maart 2020 van 20.00 tot 22.00 uur
Plaats: ’t Centrum

 
Als u suggesties heeft voor geschikte en aansprekende onderwerpen voor de komende jaren vernemen wij dit graag.
 
De leden van de taakgroep Vorming & Toerusting zijn:  
Henk Bogaards Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Maartje van der Meer Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Joop Mets Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Elly vd Berg   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.